Har du prøvet at ’gå glip’ af en årstid?

Da jeg var teenager passede jeg en hest. En godmodig fjordhest ved navn Lotte. Lotte stod i en stald ca. 8 km fra mit hjem, og jeg cyklede glad ud til hende (og hjem igen) 3-4 gange om ugen, året rundt, i al slags vejr.

Det var lykken for mig.

Årsagen til lykken, troede jeg var hesten. Jeg kan se nu, at det var ikke var hesten, der udgjorde lykken. Det var det, at være ude. Hesten hjalp bare, som heste nu kan, med deres vidunderlige vibrationsniveau.

At cykle en god lang tur over markerne gav følelsen af kontakten med naturen og Moder Jord som helhed. Jeg landede i mig selv, mens jeg cyklede. Lod dagens oplevelser forsvinde.  

Hesten hjalp yderligere, fordi hun var min allerbedste ven. En fortrolig, som altid støttede mig 100%, altid lyttede, altid havde ekstra omsorg at give. Sød, blød, varm og kærlig.

Vores rideture var den ultimative kontakt med naturen. Hesten under mig skabte en helt konkret jordforbindelse og nærvær. Naturen omkring mig, healede, støttede og nærede mig. Jeg har altid lagt virkelig nøje mærke til de forskellige planter i grøftekanter, skovbryn, på markveje, enge og hvor vi ellers kom frem. Jeg holdt øje med, hvornår de begyndte at folde sig ud, voksede, og nåede deres ultimative kraft til Sankt Hans. Hvordan de, hen over sommer og sensommer, modnes og begyndte at hænge tungt fuld af frø og frugter. Jeg var bare ikke klar over, hvor stor betydning denne opmærksomhed på planterne havde.

Cykelturen hjem var et sted, hvor jeg kunne forberede mig på at vende tilbage til verden igen.

Da jeg flyttede hjemmefra, flyttede jeg jo også fra hesten. Det betød, at jeg det første år måtte undvære hesten og alt hvad der fulgte med. Da der var gået et års tid, havde jeg en stærk (og ubehagelig) følelse af, at jeg var gået glip af året.

Først var det efteråret jeg gik glip af, siden vinteren og så foråret. Alt blev grønt, og jeg nåede ikke at følge med. Jeg havde ligesom tabt mig selv i studier og eksamenslæsning – og jeg kom ikke ud.

Fordi jeg troede at jeg ikke havde tid.

Jeg glemmer aldrig den følelse. At være gået glip af et helt år.

Efterhånden har jeg forstået, at det ikke kun er hesten det drejer sig om. Det handler om den samlede oplevelse, og ikke nødvendigvis mængden af tid.

Kan du genkende følelse af tomhed, efter at være ’gået glip’ af en årstid? Måske har du bare fornemmelsen af at tiden flyder ud i ét. Begge dele kan lindres ved en dybere kontakt med naturen omkring os.

Green Connections er et mini-kursus, der tager dig igennem processen. Det kræver, at du vælger at bruge tid på at genskabe forbindelsen. Mini-kurset tager udgangspunkt i en travl hverdag, og har du ikke mulighed for at komme udenfor kan du arbejde med en plante indenfor.

Spring med her, og oplev glæden ved de skiftende årstider igen.