At spise sit ukrudt er blevet vældig populært. Det er det også herhjemme hos os. Især brændenælder er virkelig anvendelige. Vi er ofte afsted på tur med rygsæk og vandrestøvler, og når teltet er slået op og vi har gang i gasblusset, så kommer der lidt af hvert i gryden. Brændenælder er herlige, fordi de ganske enkelt ikke vejer noget i rygsækken når de ikke behøver være nede i den. De er overalt. Der er fantastiske fordi de er propfulde af næring, fibre og vitaminer. Tænk på hvor umuligt det er at slå brændenælder ihjel. Den slags krudt vil jeg sandelig gerne have ind i cellerne!

Nå, men det var ikke tur-maden jeg ville dele med jer i dag (det må blive en anden gang), men hvordan brændenælderne er sindsygt anvendelige i hverdagskøkkenet.

DSC_0182

Jeg var har bagt nogle helt almindelige boller – det kniber med en opskrift, for jeg tømte bare skabet, men jeg har lavet en der vist nok, på slump, var det jeg kom i. Du kan benytte en hvilken som helst bolle opskrift, så tag bare din yndlingsopskrift!

Well, for at opjustere det, så smut ud og hent en ordentlig skålfuld brændenælder. Gå efter så små og nye skud som muligt og knib kun toppen af og tag med ind. Hvis du er modig kan de plukkes uden handsker, ellers tag et par gummihandsker på, alternativt en almindelig frysepose.

DSC_0194

Skyl brændenælderne grundigt i koldt vand for at få græs, snegle og andet godt ud. Skold dem kortvarigt i en si – det fjerner tendensen til at brænde når du lige om lidt skal ælte nælderne ind i dejen.Hak nælderne til den størrelse du ønsker dig.

DSC_0197

Hælde nælderne i den stadig linde bolledej, inden du ælter det sidste mel i. Vær opmærksom på at nælderne tilfører dejen en del fugt, så du enten skal justere lidt ned på mængden af væske i dejen eller lidt op for mængden af mel.

DSC_0198


Brændenælde-boller

12 styk

  • ½ pakke gær
  • 3 dl vand
  • 1 dl hørfrø
  • 2 dl hirsegryn
  • 2 dl grove havregryn
  • 2 dl rugmel
  • 1 tsk salt
  • 1 liter friske brændenældeskud, vaskede, skoldede og hakkede
  • Hvedemel til dejen er fin og blank
  • 12 fine brændenældeskud til pynt (kan også være blade)

Rør gæren ud i vandet og tilsæt lidt mel. Lad blandingen stå lunt i 2-5 minutter for at vække gærcellerne. Tilsæt frø, gryn og salt samt rugmel. Bland brændenælderne i mens dejen er lind. Ælt hvedemel i dejen til den er fin og blank. Lad dejen hæve ca. 1 time. Form bollerne og pynt med topskuddene. Bages i ca. 45 min ved 175 grader.

DSC_0201

DSC_0205

Bollerne kan nydes som du lyster – men hvorfor ikke med Hyben-blomme marmelade?

DSC_0218