Nu har KonMari-feberen overtaget Danmark, og mig med (selvfølgelig!). De fleste enten elsker eller hader Marie Kondo.

Jeg er vild med hendes subtile, autentiske spiritualitet. Hun er nærværende og glad.

Og så er der den del der handler om at rydde op. Det bare awesome. Men jeg er også en af dem der er dygtig til at rydde op, og (for) dygtig til at smide ud. 1-2 gange årligt gennemgår jeg alle hylder, skabe og skuffer, rydder op, finder bedre placeringer til ting og smider en hel masse unødvendigt ud. Den renser mit hoved og mine følelser, og på magisk vis giver det altid plads til noget nyt.

Jeg husker at jeg for ca. 10 år siden boede til leje i et skønt lille hus. Overetagen var bare et bart loft med et lille, koldt værelse i den ene ende. Jeg ønskede mig brændende at få udnyttet overetagen, få isoleret (jo, det var skam et køligt hus).

Jeg tog en ordentlig tørn på loftet og smed vældig mange ting ud, som jeg havde gemt i årevis. Fx havde jeg en stor kasse fuld af gamle heste-ting, strigler, slidt seletøj og reflekser. Jeg værgrede mig længe, fordi de ting for mig repræsenterede en tid med ro, fred og glæde. Samtidig repræsenterede de et ønske for min fremtid. Jeg gemte dem, til jeg engang skulle have en hest. Den dag jeg ryddede op på loftet blev jeg enig med mig selv om at det var fjollet at gemme på alt det. Hvis jeg har råd til en hest, så har jeg sandelig også råd til en ny strigle!

Så ud røg det. Sammen med bunkevis af alt muligt andet. En rulle ståltråd (til hegnet til min hest….), en gammelt dukkehus der var faldet sammen af at have stået så fugtigt, gamle bøger jeg aldrig vil få læst igen og en masse andet.

Få uger senere meddelte min udlejer mig, at han ville renovere huset hvis jeg ville være med til det. Et helt nyt badeværelse, isolering og udnyttelse af overetagen.

Ta-daa!

Det er ikke hver gang at der sker noget så stort, men tit. Det at smide gamle ting ud, giver ALTID plads til noget nyt.

Sådan rydder du op

Så, her er TURBO-GUIDEN til oprydningen der giver dig mere energi og plads til noget nyt (Du kan også lege med KonMari, hvis du er mere til det. Jeg er helt ærgerlig over at der ikke roder i mit hjem, så jeg kan teste det! Hvis det er den vej du vil gå, så ryd op i kategorier frem for i rum tøj, bøger, papir, komono (diverse småting), sentimentale ting).

 1. I hvilket rum generer rodet dig mest? Start der. Tag én hylde/skuffe/kasse ad gangen.
 2. Næste rum – det rum du opholder dig allermest i fx køkkenet eller stuen.
 3. Fortsæt til du er igennem hele huset
 4. Husk kælderen og loftet!
 5. Du har måske også en garage? Et udhus? En stald?
 6. Hvad med haven? Og drivhuset?

For hver ting du har fat i kan du overveje følgende:

 • Gør den her ting dig glad? Elsker du den? (Jeg er vild med Marie Kondo’s lille lyd af glæde – og at noget ‘sparks joy’ synes jeg ikke helt kan oversættes. Men det er det der er pointen)
 • Har du brug for den?
 • Kan du passe den?
 • Passer den til dit hus?
 • Passer den til dit budget?
 • Passer den til din livsstil?

Hvis NEJ – så:

GIV DET VÆK

DONER DET

SÆLG DET

GENANVEND DET

UPCYCLE

RECYCLE

Hurtige beslutninger er vejen frem. Du ved det godt, inderst inde, hvad der er det rigtige at gøre.

Når du ved hvad du vil beholde, så sørg for at ALT har en fast plads. Arranger ting i skabe og skuffer så du let kan se hvad du har.

Konsekvensen af oprydning

Det er ikke altid sjovt at give slip på fortiden, men for at skabe en god fremtid giver det mening at være til stede i nutiden. Det er bare rigtig svært, hvis en masse gammelt skrammel i både praktisk og overført betydning holder os tilbage.

Og nej, bare fordi jeg er vant til at rydde op og smide ud er det ikke altid lige nemt. Her i januar har jeg ryddet op i mit tøjskab. For gang nummer et hundrede tusinde (føles det som om) i de sidste par år. Om en uge er det præcis 3 år siden min Mor døde. Jeg har overtaget alt hendes tøj og sko. Hun havde rigtig mange fine ting, af god kvalitet. Og i min størrelse det meste af det. Endda noget jeg fint kunne se mig selv have på.

Men nu, 3 år senere, er der selvfølgelig noget af det jeg bruger flittigt og som føles som ‘mit’ og ikke ‘Mors’. Men, der er også andet der bliver hængende i skabet. Og bare glor på mig hver gang jeg åbner det. Altså, flere gange om dagen bliver jeg konfronteret med mit tab, fordi min Mors tøj hænger i mit skab. Allerværst er det når vi skal i byen, og jeg skal finde et par nylonstrømper. Dem bruger jeg ikke til daglig, så de er pakket pænt sammen i en skuffe. Og når jeg lukker skuffen op, og tager strømperne frem, så lugter de stadig af min Mor.

Det er ganske enkelt tortur at blive ved med at udsætte mig selv for det, så nu har jeg ryddet op. Helt op den her gang. Alt hvad jeg ikke har brugt siden jeg fik det er blevet givet videre. Strømperne var det allerværste. Ikke fordi jeg tror at jeg nogensinde kommer til at mangle de strømper, men fordi det på en eller anden måde føles som om min Mor forsvinder én gang til. Og nu kommer hun aldrig mere tilbage. Det er den sidste jordiske rest af det der var. Og sorgen over at mangle hende bliver mangedoblet.

Jeg er lidt lettere nu. Jeg bliver ikke tynget hver gang jeg åbner skabet, og der er ikke et ‘sort’ hjørne i min skuffe, hvor jeg ikke tør begive mig hen. Jeg skal stadig lige finde mig selv i mit skab, for min Mor har faktisk fyldt det hele de sidste 3 år. Også uden at jeg helt har villet erkende det.

Jeg fortæller dig det her, fordi du skal vide, at oprydning er lig med at håndtere følelser af fortid, nutid og fremtid. Tit og ofte betyder en oprydning, at man er nødt til at konfrontere sig selv med frygt, angst, sorg og smerte. Tabte drømme, det der var og det der kunne have været. Det handler ikke om at smide så meget væk som muligt, det handler om kontinuerligt at håndtere det, du er klar til at håndtere.

Så, sådan er min Januar gået. Fuld af smerte og sorg og masser af kærlighed. Glæde over al den tid jeg har fået med min Mor, smerte over at hun aldrig nåede at møde min datter, sorg over at hun ikke er her i den fysiske verden mere.

Jeg håber inderligt at din vinter-oprydning går meget lettere og mildere. Jeg vil elske at høre om dine oplevelser og udfordringer! Hvad er let, hvad er svært? Oplever du at der bliver plads til noget nyt? Og i så fald hvad?

Del gerne dine erfaringer her i kommentarerne, eller send mig en mail! Jeg elsker post <3